ESTA KAZAN 2017

45th International Conference of ESTA 26.5.-30.5.2017

WHERE EAST MEETS WEST

Tämänkertaisen ESTA konferenssin sijainti oli enemmän kuin mielenkiintoinen. Konferenssin otsikkovalinta Where East meets West oli täydellinen: Kazan, Tatarstanin helmi Volgan rannalla on Finnairin suoralla lennolla reilun parin tunnin päässä, lähellä, mutta omalla tavallaan kaukana. ESTA osallistujien edustamat kotimaat ja niiden kulttuurit kohtasivat sopuisasti idästä länteen, vuoroin vaikuttaen, vuoroin vaikuttuen.

Kazanin kulttuuriministeriön ymmärrys ja tuki mahdollisti Ramil Ildarovich Sadievin ja hänen ESTA Kazan 2017 tiiminsä suunnittelutyön, toteutuksen ja toiminnan kongressin järjestämiseksi Tatarstanissa. ESTA historiassa tämä oli ensimmäinen kerta, kun kongressivieraat tapasivat toisiaan Venäjällä. Sadiev kiitti useaan kertaan ESTA hallitusta siitä, että hänelle annettiin mahdollisuus järjestää kongressi juuri Kazaniin.

Ensimmäinen kansainvälinen nuorten solistien Rudolf Gummert -kilpailu soi ESTA Kazan 2017 kongressiviikon aikana 26.-28.5. pääpaikkanaan Kazan College of Music after I. V. Aukhadeev. Valitettavasti ESTA kongressiaikatauluni ei antanut mahdollisuutta tutustua kilpailuun.

Oma konferenssiosallistumisen alkoi lämminhenkisellä Meeting of the presidents of ESTA –kokouksella. Esityslistan pohjalta tärkeimmiksi keskusteluaiheiksi nousivat nuorien jäsenten mukaan saaminen ja keinot harmaantuvien ja harvenevien ESTA jäsenrivien nuorennusleikkaukseen. Pidempää pohdintaa aiheuttivat myös pedagogisen punaisen langan ylläpito kongresseissa. Myös sponsorointi ja sponsoriyhteistyön ylläpito mm. kongressien yhteydessä nostettiin voimakkaasti esiin.

Kokouksen aikana huomasin, että suomalaisia on useammassa ESTA hallituksen puheenjohtajatehtävässä mm. Ruotsissa (Päivikki Wirkkala-Malmqvist), Norjassa (Liisa Tuomaala), Tanskassa (Sakari Tepponen) ja ESTA Italia aktiivi on Satu Risito Jalas ja hän kuuluu sekä Suomen jousisoitinopettajat ry:n että ESTA Sveitsi jäsenistöön.

Kokouksessa kongressisisältöön haluttiin esitelmien sijaan myös enemmän musiikkia.

Musiikki soikin Kazanissa huikean massiivisella voimalla niin opiskelijoiden, esitelmien pitäjien kuin mestarikurssien ja konserttienkin saralla. Saimme kogressipäivien päätteeksi  joka ilta nauttia toinen toistaan huikeammista konserttikokonaisuuksista pääpaikkanaan Saydeshev State Great Concert Hall alkaen VIII kansainvälisen Sergei Rachmaninov White Lilac festivaalikonsertista Near the Samovar Kibardin kvartetin Tango Stories from Russia konsertista sunnuntai-illan viimeiseen Paganini-ilotulitukseen. Kazanin kamariorkesteri La Primavera konsertin huikea moskovalaissolisti, viuluvirtuoosi Graf Murzha A violinist stood as a priest of the gods häikäisi muusikkoudellaan, virtuoosisuudellaan ja upeilla sävyillään. Murzhan viulunsoiton helppous, kapellimestari- ja orkesteriyhteistyö ja musiikin virtaan antautuminen oli kaikin aistein havaittavissa ja nautittavissa. Kamariorkesterin kapellimestarina toimi Rustem Abyazov, viuluvirtuoosin lapsuudenystävä.

Virallinen avajaistilaisuus la 27.5. Ekiyat nukketeatterissa vei ESTA kongressivieraat barokin maailmaan Nobilis ensemblen myötä. Aikataulut kävivät haastaviksi tutustua tarpeeksi kattavasti kongressiohjelmatarjontaan mm. kahden pitkän kokouksen takia, joihin minun oli osallistuttava.

Italialaisen Mauro Tortorellin duokonsertti Gran duo Italiano pianisti Angela Meluson kanssa jo pe 26.5. sekä mestarikurssi la 27.5. saivat laajalti positiivista palautetta ESTA kongressivierailta käytäväkeskusteluissamme. Viulunsoiton mestarikurssi venäläisen Irina Vasilevna Bochkovan johdolla palautti kongressilaiset mestari-kisälli perinteen maailmaan.

Slovenialainen sellisti Damir Hamidullin sai iltapäiväkonsertistaan paljon kiitosta. Kongressin aikana oli mahdollisuus seurata opetusta ja kuulla opiskelijoiden esityksiä niin solistiosuuksin kuin kamarimusiikkiesityksin. Koko ESTA Kazan 2017 ohjelma on luettavissa esta2017.ru

Vuosikokous Meeting of deligates of national branches of ESTA ma 29.5. uudisti ESTA Central Board hallituksen rivejä. ESTA Central Board 2017: President (pj.) Bruno Giuranna, Vice President  (varapj.) Mark Lambrecht, Treasurer (talous) Clarien Zetsma, member (jäsen) John Shayler, member Kristian Kolman.

Vuosikokous eteni esityslistan pohjalta edellisvuosien malliin. Esiin nousi kuitenkin ajatus siitä, että kaikki ESTA kongresseihin osallistuvat saisivat kutsukortit kaikkiin ESTA konsertteihin ja iltatilaisuuksiin. Uudet ESTA jäsenet ovat Bosnia Herzegovina ja Montenegro. Kaikilta jäseniltä toivottiin aktiivisuutta kehittää verkkosivujaan sekä omaa näkyvyyttään yhteisillä verkkosivuilla estastrings.org

Seuraava ESTA kongressi järjestetään 10.-14.4.2018 Maltalla.

Tulevia sovittuja kongressipaikkoja ovat:

ESTA Cremona 2019, ESTA Porto 2020, ESTA Helsinki 2021, ESTA Graz 2022, ESTA Oxford 2023, (Belgia 2024), Hollanti 2025.