Puheenjohtajan kirjeet
Puheenjohtajan kirje 20.6.2024
Hyvät jousisoitinopettajakollegat sekä jousisoitinopiskelijat!
Olemme päässeet aimo annoksen eteenpäin suunnitellessamme tulevaa ESTA2026 konferenssia Helsinkiin. 54th European String Teachers Association Conference pidetään Sibelius-Akatemialla 26.-30.8.2026. Yhteistyösopimus Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kanssa on viilattu, saamme Pohjoisen Rautatiekadun tilat (kaikki salit ja aulatilat + tarpeellinen määrä luokkia) käyttöömme korvauksetta. Konferenssipäälliköksi SibAn taholta tulee erinomainen tuottaja Terhi Luukkonen ja käytännön asiainhoidon olemme neuvotelleet NOSTE Productions Oy:n Heidi Hovin vastuulle. Näin voimme hallituksen kesken keskittyä konferenssin sisällön suunnittelemiseen. Konsertteja järjestetään myös mm. Temppeliaukion kirkossa ja mahdollisesti Tapiola-salissa. Kaikki tämä tietty vaatii varoja, joten olemme aloittaneet apurahojen hakemisen sekä sponsoreiden kanssa neuvottelemisen. Konferenssi tarvitsee myös vapaaehtoisvoimia, tästä toisella kertaa enempi.
Soitellen kohden konferenssia
Toivomme ennen kaikkea, että valmistelemamme konferenssi tulee olemaan paikka, johon maamme eri puolilla toimivat kollegat kokisivat mielekkääksi tulla osallistumaan. Tahdomme myös suunnitella konsertin, johon aktivoisimme kahden vuoden tähtäimellä kaikenkokoisia lapsijousia – nuoriso-, kamari- ja sinfoniakokoonpanoja – eri musiikkioppilaitoksista mukaan esiintymään. Tästä alun perin Géza Szilvayn ideoimasta projektista Sirkka Kuula ja Paula Hagman ovat ottaneet kopin ja tulevat kertomaan siitä lisää syyskauden alkupuolella.
Tulevalla syyslukukaudella 2024 toivomme voivamme järjestää Nuoriso-osaston Maakuntahankkeen puitteissa sunnuntaina 10.11. koko päivän kestävän soittotapahtuman, johon ympäri maatamme oppilaat eri musiikkioppilaitoksista saisivat ilmoittautua opettajiensa kautta esiintymään R-talon konserttisaliin. Mikäli idea toteutuu, tämän ”Maratonkonsertin” oheen tultaisiin laittamaan myös mestarikurssit lapsille ja nuorille eri jousi-instrumenteissa. Matleena Vehmaa on tämän projektin vastuuhenkilö ja tulee hoitamaan kontaktoinnin teidän suuntaanne. Heti lukukauden alussa saamme lopullisen vastauksen Sibelius-Akatemialta, onnistuuko tämän pitäminen R-konserttisalissa. Muussa tapauksessa järjestämme sen jossain toisessa pääkaupunkiseudun konserttisalissa.
Seuraavassa tärkeä tiedote ”Yhteistyössä on voimaa!” -mottomme alla:
WEBINAARI
Yhteistyö Suomen kontrabassoklubin kanssa jatkuu. Kutsumme kaikkia mukaan -ei siis vain basisteja! – syys-lokakuun taitteessa webinaariin otsikolla ”Kontrabasson soitonopetus nykyaikana.” Tarja Nyberg ja Marja-Helena Ojanperä vetovastuussa. Lähetämme tarkennetun ajankohdan sekä osallistumislinkin myöhemmin.
Toinen syksyn webinaari tulee käsittelemään uusia ohjelmistoja jousisoitinten opetukseen nuorille. Siitä lisää ensi kerralla.
Nyt tahtoisin mitä lämpimämmin kiittää kaikkia teitä miellyttävästä vuorovaikuttamisesta! Pahoittelen kirjeeni saapumista vasta näin kesälomien jo alettua. Toivotan kesälaitumelle paitsi kauniita kesäleirejä ja festivaaleja koettavaksi myös ihan vain lomailua ja akkujen lataamista!
Yhteistyöterveisin,
Päivyt
Ps. Meillä oli SibAssa upea mahdollisuus järjestää viulutaiteilija Augustin Hadelichin mestarikurssi R-konserttisalissa hänen RSO:n solistivierailunsa yhteyteen. Petri Aarnio oli vastuussa sen järjestämisestä ja sain luvan siitä tehdyn äänitteen ladata youtubeen linkkiin, josta sen voi katsella, mutta jota ei saa jakaa edelleen eikä julkaista missään muodossa.
Sain luvan Hadelichilta itseltään jakaa tätä arvokasta opetusvideota kollegoilleni, myös SibAn ulkopuolelle, mutta SJO:n kotisivullemme emme voi sitä ladata. Pyytäisin siis teitä jäseniä kunnioittamaan tätä sääntöä. Voitte vapaasti katsella ja näyttää videota oppilaillenne, mutta vain sillä ymmärryksellä, ettei sitä jaeta eteenpäin. Antoisia kuunteluhetkiä!
Tässä tämä opetuslinkki (editoimaton video eli alussa ja lopussa vähän tyhjää toimintaa) sekä mestarikurssin ohjelmasisältö nähtävissä SibAn tapahtumalinkissä:
https://www.uniarts.fi/
Puheenjohtajan kirje 24.4.2024
Hyvät jousisoitinopettajakollegat sekä jousisoitinopiskelijat!
SJO:n uusi hallitus on järjestäytynyt ja pidämme toisen kokouksemme toukokuun puolessa välissä. ESTA2026 Helsinki konferenssin suunnittelu jatkuu, siitä aiheesta enempi seuraavassa kirjeessäni. Tällä kertaa kaksi muuta aihetta:
Yhteistyö Suomen alttoviuluseura ry:n kanssa jatkuu. Kutsumme kaikkia mukaan – ei siis vain alttoviulisteja! – seuraavaan webinaariin. Lähetämme osallistumislinkin myöhemmin.
WEBINAARI
SJO:n webinaari keskiviikkona 15.5. klo 10.00-11.00. Suomen alttoviuluseura ry.n edustajana webinaarissa vierailee Olli-Pekka Karppinen, joka kertoo alttoviulun asteikkoharjoittelun erityispiirteistä. Hän on julkaissut asteikkokoulun A Viola Player’s Scale Book – Scales and Studies for the Advanced Violist (Modus musiikki 2020). Hän on toiminut vuodesta 2001 Tampereen konservatorion lehtorina, vuosina 2001-2019 tuntiopettajana Pirkanmaan ja Tampereen ammattikorkeakouluissa sekä vieraillut luennoimassa alttoviulupedagogiikasta Sibelius-Akatemiassa.
Tervetuloa mukaan!
ESTA2024 Porto ”Connecting People”
Tämänvuotisen ESTA konferenssin otsikoksi isäntämaan Portugalin jousisoitinopettajakollegat olivat valinneet kaksi sanaa: ”Connecting People”. Mielestäni otsikko kuvasti hyvin konferenssin fiilistä ja sisältöä. Astuessani sisälle Escola Superior de Música e Artes do Espetáculon porteista, koin olevani tervetullut ja välittömästi keskellä aktiivista kommunikointia. Konferenssin monipuolinen sisältö oli selkeästi kirjattuna 234-sivuiseen kirjaseen, jossa oli opas viisipäiväisen tapahtuman esitelmiin, konsertteihin ja muuhun oheisaktiviteettiin. Oma mielenkiintonsa oli myös ihan vain käveleskellä lyhyinä vapaina hetkinä Porton kaupungin kujilla kommunikoiden vaikkapa torimyyjien tai puistossa leikkivien lasten kanssa. Kevät oli saapunut sinne ja auringon valo kaunisti satamakaupungin maisemaa entisestään.
Porton konferenssin keskeinen sisältö koostui luennoista ja konserteista. Esillä oli niin uusinta tietoa ja ideoita opetusmetodien kehityksestä kuin myös historiallista perspektiiviä tarjoavia esityksiä, esimerkkinä ranskalaisen sellotaiteilijan André Navarran opetustekniikoita esittelevä luento Navarran vaikutuksesta Belgian sellokoulun kehitykseen, mukana Navarralla opiskellut sellisti. Sibelius-Akatemian viulumusiikin pedagogiikan lehtori Yvonne Frye esitteli ”Next Generation” -projektia kiinnostuneelle kuulijakunnalle. Jousisoitinten oppimiseen liittyvät fyysiset yhtä lailla kuin psyykkiset haasteet otettiin käsittelyyn useiden toimesta esitelmien sekä interaktiivisten sessioiden kautta. Improvisaatiota, jazzia ja kansanmusiikkia oli esillä klassisen ohjelmiston rinnalla niin konserteissa kuin jammailu sessioissa ja luennoilla. Välillä kokoonnuttiin yhteisiin keskusteluhetkiin kaikkia kiinnostavien opettamista eri kulmilta valottavien aihepiirien äärellä.
Konserttitarjonnassa itseäni kosketti eniten Porton suurimmalla kulttuurilavalla yli 100 nuoren muusikon innolla musisoiva Orquestra Geracao Casa da Música. Orkesteri on osa koulutusta, joka perustamisvuodestaan 2007 alkaen on mahdollistanut jo yli 5000 nuoren aktiivista musiikin harrastamista ja opiskelua ekonomisista taustoistaan riippumatta. Orkesteri esitti portugalilaista, espanjalaista ja ukrainalaista musiikkia sellaisella välittömällä innolla, jota harvoin näkee – soittajien hymy tarttui myös kuulijoihin! ”Connecting people” toteutui myös käytännössä Géza Szilvayn harjoittaman Collaborative Orchestran harjoituksissa. Orkesteriharjoituksiin sai kuka tahansa konferenssin osallistuja ilmoittautua mukaan. Matosinhosin jousikvartetti, jossa myös Jorge Alves toimii alttoviulistina, esitti konsertissaan ”Raizes” (”Juuret”) neljä portugalilaista sävellyssarjaa, jotka oli kuvitettu valkokankaalle heijastetuin kuvin. Perinteisintä kamarimusiikkikirjallisuutta kuultiin prof. Réka Szilvayn ja pianisti Timo Koskisen upeassa resitaalissa.
Konferenssin koko ohjelmatarjonta on löydettävissä ESTAn kotisivulta https://esta-2024.estaportugal.pt/. Tapahtuman pääsponsori, mm. Kaplan-kieliä edustava, D´Addario oli aktiivisesti mukana monessa – ei vähiten pitämällä kaikille ilmaista kahvitarjoilua pystyssä huoneessa, jossa esiteltiin jousisoitintarvikkeita ja -huoltoa. Presidents´meeting oli meitä eri maiden puheenjohtajia varten. Delegates´meetingiin Suomesta minun ohellani osallistui myös varapuheenjohtajamme Sirkka Kuula zoomin välityksellä. Pidin kokouksessa pyynnöstä lyhykäisen puheenvuoron ESTA 2026 Helsinki konferenssista ja kuulijakunta vaikutti hyvin kiinnostuneelta tulemaan tutustumaan maamme jousisoitinopetukseen sekä vierailemaan Ainolassa. Jorge Alvesille ojensin Suomen lipulla varustetun lippiksen muistuttamaan tulevasta
Ennen meidän vuoroamme konferenssi pidetään Hollannissa: ESTA2025 Amersfoort 28.5.-1.6. 2025. Kannustan sydämellisesti SJO:n jäseniä lähtemään sinne mukaani ensi keväänä!
Päivitämme kuvia Portugalista Tapahtumat-sivulle.
Kaunista kevättä toivottaen täältä lumisesta Helsingistä!
Päivyt
Puheenjohtajan kirje 6.3.2024
Hyvät jousisoitinopettajakollegat sekä jousisoitinopiskelijat Suomessa!
Vuorovaikutuspäivät Itä-Helsingin musiikkiopistossa ovat takanapäin ja ainakin minulle jättivät hyvän mielen. Onhan tuollaisten päivien suunnittelu ja organisointi muiden töiden ohella aina varsin iso ponnistus, mutta se palkitsi vaivan, kun porukkaa oli tullut runsaasti paikalle ja sain itsekin mahdollisuuden kommunikoida monien tuttujen kollegojen kanssa, joita harvoin näkee sekä tutustua uusiin ystäviin.
Hallituksen yksi uusista jäsenistä, viulunsoiton lehtori Maarit Karppelin Oulusta, lupautui kirjoittamaan koosteen päivistä valokuvien kera. Päivitämme sen SJO:n kotisivuille palkin SJO IHMO 2024 alle heti kun mahdollista. Facebookissa ja Instagramissa on jo kerrottu päivien ohjelmasta monin kuvin ja sanoin. Päällimmäisenä omassa mielessäni on kiittää IHMOn väkeä – niin henkilökuntaa hienosti sujuneista järjestelyistä kuin taidokkaita esiintyjiä konserteissa – samoin kaikkia, jotka antoivat arvokkaan panoksensa korkeatasoisen ja monipolisen ohjelman eteen.
Vuosikokous ja uusi hallitus
Vuosikokouksessa valitsimme SJO:n hallitukseen neljä uutta jäsentä. Lisääkin kiinnostusta hallitusyhteistyöhön olisi ollut. Tällä kertaa hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt: Yvonne Frye Sibelius-Akatemiasta, Paula Hagman Porvoonseudun musiikkiopistosta, Maarit Karppelin Oulun konservatoriosta ja Matleena Vehmaa Itä-Helsingin musiikkiopistosta. Heidän esittelynsä löytyvät kuvien kera kotisivuiltamme. Lämpimästi tervetuloa hallitukseen! Aikaisemmassa kirjeessäni mainittujen kolmen henkilön lisäksi myös alttoviulisti Lauri Hämäläinen jätti paikkansa hallituksessa. Lauri koki hallitustyöskentelyn varsin haasteelliseksi Kreikasta käsin. Hän kuitenkin jatkaa yhteistyötä kanssamme ja on aktivoitunut ansioituneesti eurooppalaisissa alttoviuluopettajien yhteisöissä.
Merit Palas valittiin yhdistyksen kunniajäseneksi. Onnittelut ansaitusta nimityksestä, Merit!
Palautekysely
Palautekyselyyn tuli todella kiva määrä vastauksia, joihin paneudumme hallituksen seuraavassa kokouksessa. Yleisesti ottaen päivien antia pidettiin hyvänä ”Oli aivan ihanan monipuolinen viikonloppu!” – ”Koko ohjelma oli kiintoisa, varsinkin mestarikurssit.” – ”Varsinkin ops-keskustelu ja näytetunnit kiinnostivat” – ”Fysioterapialuennosta, Alexander-tekniikasta ja nuottimateriaalien myynnistä ja esittelystä oli minulle hyötyä.” – ”Mielen valmennus -teemaa olisi kuunnellut mielellään pitempään!” – ”Kiitos herkullisista lounaista!” 😊
Kehitystoivelistalla oli mm. tarkempi aikatauluttaminen niin, että luennoitsijat ennättäisivät rauhassa käydä läpi esityksensä ja että aikaa jäisi enempi myös kysymysten esittämiselle sekä vapaalle keskustelulle ja yhdessäololle. Toivottiin jatkoa ops-keskustelulle, myös ryhmätyöskentelyä kaivattiin. Mestarikursseja olisi tahdottu seurata kaikissa instrumenteissa sekä antaa aikaa pidemmille opetussessioille.
Tässä vain muutamia kommentteja, joiden aihepiirit toistuivat enempikin.
Yhteistyö on voimaa!
Tämän otsikon alla tahdoimme kokoontua tällä kertaa, siksi olimme pyytäneet Suomen alttoviuluseuraa, Suomen kontrabassoklubia ja selloyhteisöä esittäytymään. Tahdomme jatkossa pitää tiiviimpää yhteyttä näihin tahoihin kasvavan vuorovaikutuksen toivossa.
Haaste kaikille jäsenille
Saimme palautteessa myös todella hyviä ideoita ja toiveita toimintamme kehittämiseksi. Webinaarit, jäsenlehti vs. nettisisällön lisääminen, seurata uusien tutkimusten tuloksia ja tuoda pedagogiikan ytimessä olevaa sisältöä myös jousisoittajien yhteisöön toivottiin. SJO:n kotisivuilla palkin ”LUKUSALI” alla on jo nyt runsaasti mielenkiintoista ja tärkeää sisältöä, aiemmin julkaistua sekä aivan uutta – päivittäminen jatkuu edelleen.
Vuorovaikutuspäiville toivottiin sen verran paljon lisää sisältöä, että tulee mieleeni, pitäisikö ne järjestää kenties kolmipäiväisenä tapahtumana. Toivottiin myös kansainvälisesti tunnettua pedagogia esitelmöimään, Mimi Zweigin nimi mainittiin esimerkkinä.
Tässä kehitystyössä on lähinnä kaksi haastetta.
1. Mitä kaikkea hallitus pystyy ja ennättää suunnitella ja organisoida. Parhaamme lupaamme yrittää ja toisia vapaaehtoisia kutsumme mukaan, myös hallituksen ulkopuolelta!
2. Jotkut ideoista vaativat enempi taloudellista panostusta. Talous taasen on ennen kaikkea riippuvainen jäsenten määrästä. Olemme panneet merkille tyytyväisenä jäsenten määrän kasvun ja toivommekin, että toimintamme edelleen kiinnostaisi yhä uusia kollegoja ja aktivoisi lisää myös opiskelijoita tulemaan mukaan.
Lopuksi jätänkin jokaiselle haasteeksi miettiä, olisiko itse kunkin lähipiirissä joku jousisoittaja, jolle mielellään kertoisi SJO:n toiminnasta. Yhteistyössä on sitä enempi voimaa, mitä enempi meitä on mukana!
Innostavin yhteistyöterveisin,
SJO:n hallituksen puolesta,
Päivyt
Puheenjohtajan kirje 30.1.2024
Hei kaikki ystävät ja kollegat!
Vuoden 2024 vuorovaikutuspäivät lähestyvät ja sen mukana Suomen Jousisoitinopettajat ry:n vuosikokous, johon kaikki jäsenemme ovat kutsutut. Vuosikokous pidetään sunnuntaina 11.2. klo 10-10.45 välisenä aikana Itä-Helsingin musiikkiopiston Ahti Sonninen -salissa. Kokoukseen voi osallistua myös etäyhteydellä, jonka linkin lähetämme myöhemmin.
Oheisessa tiedostossa on vuosikokouksen esityslista. Sieltä poimisin esiin muutaman kohdan tähän huomioitavaksenne:
SJO:n hallituksesta ovat tänä vuonna eroamassa kolme jäsentä, joiden tilalle valitsemme uudet kollegat:
- Terhi Mali ja Vuokko Juutilainen ovat palvelleet ansioituneesti SJO:n hallituksen pitkään ja ovat ilmaisseet nyt halunsa jättää tämän tehtävän omalta kohdaltaan toisille jäsenille. Kiitämme teitä molempia lämpimästi!
- Erkki Lahesmaa on ollut hallituksessa yhden vuoden ajan. Hänen laajentunut tehtäväkuvansa Sibelius-Akatemialla Jousten aineryhmän johtajana kuitenkin vaatii hänen aikaansa niin paljon, ettei hän jatkossa kykene toimimaan tässä luottamustehtävässä. Erkki on kuitenkin ilmaissut halunsa toimia tärkeänä yhdyshenkilönä Taideyliopiston ja Jousten aineryhmän suuntaan valmistautuessamme pitämään ESTAn kansainvälinen konferenssi Helsingissä vuonna 2026. Kiitos, Erkki, tähänastisesta ja kiitos jo etukäteen myös tulevasta yhteistyöstä kanssasi!
SJO:n hallitukselle tuli ehdotus pitkäaikaisen puheenjohtajamme, viulutaiteilija ja Sibelius-Akatemian viulumusiikinlehtori Merit Palaksen valitsemiseksi yhdistyksemme kunniajäseneksi. Hallitus yksimielisesti tukee ehdotusta ja tuo sen käsiteltäväksi vuosikokoukseemme.
Mikäli teillä tulee mieleen jokin muu asia, jota toivoisitte käsiteltävän vuosikokouksessa, laitattehan ystävällisesti meille siitä sähköpostia.
SJO:n jäseniä oli viime vuonna 136. Iloitsemme kaikista teistä, entisistä ja uusista jäsenistä, jotka olette aktivoituneet mukaan!
Kiitämme Itä-Helsingin musiikkiopistoa upeasta yhteistyöstä tulevia vuorovaikutuspäiviä valmistellessamme. Tässä vielä suora linkki ilmoittautumiskaavakkeeseen:
Toivotan kaikki myös lämpimästi tervetulleiksi IHMOn konsertteihin 2.2. ja 11.2., jotka molemmat liittyvät IHMOn oppilaille tulleeseen kutsuun konsertoimaan New Yorkin Carnegie Hall -konserttitaloon (Weill Recital Hall) helmikuun lopulla. Jälkimmäinen konserteista ajoittuu sopivasti Vuorovaikutuspäiviemme sunnuntaille klo 17 Laajasalon kirkkoon:
https://ihmo.fi/ihmo/new-york-ja-carnegie-hall-kutsuu/
Tapaamisiin IHMOssa 10.-11.2. !
Päivyt
Ps. Pieni henkilökohtainen tervehdykseni tähän loppuun:
Sain pitää ihanalla jousisoittajien joukolla 60v-juhlakonsertin Temppeliaukion kirkossa 29.12. viime vuoden puolella. Omistin konsertin omille viuluopettajilleni. Konsertin tallenne linkistä alla, käsiohjelma liitteenä.
Loppukevennys: Kts. 1h22min. jälkeiset minuutit, Simon-assistenttini persoonallinen tervehdys
Puheenjohtajan kirje 9.1.2024
Hyvät jousisoitinopettajakollegat sekä jousisoitinopiskelijat!
Toivon teillä kaikilla olleen oikein antoisa joululoma!
Samalla, kun toivotan kaikille hyvää alkanutta vuotta, haluan heti muistuttaa Vuorovaikutuspäivistämme, jotka pidetään helmikuun toisella viikonlopulla 10.-11.2.2024 Itä-Helsingin musiikkiopistossa.
on löydettävissä myös kotisivuillamme https://www.estafinland.fi/ sekä Facebook-ryhmässämme SJO/ESTAFinland.
Päivien ohjelman voi klikata auki tästä:
Ilmoittautumismaksu maksetaan SJO:n tilille, sen sijaan kaikki ruokailut ja illanvietto maksetaan vasta paikan päällä IHMOn kahvilaan. Jotta kahvila osaa varautua ruokailujen suhteen, pyydämme vastaamaan kaikkiin ilmoittautumislomakkeessa oleviin, ruokailua koskeviin, kysymyksiin.
Vuorovaikutuspäivien aikana on myös luvassa monenlaista oheistoimintaa varsinaisen ohjelman lisäksi:
Alpert & Kallinen tarjoaa jousen ja soittimen kuntotarkistusta, jousien jouhitusta sekä soittimen trimmausta. Jouhituksista ja trimmauksista toivovat tietoa etukäteen os. alpertkallinen@gmail.com.
Tapio Vainisto tuo mukanaan 5-7 rakentamaansa viulua ja yhden alttoviulun. Näitä saamme kokeilla ja tutustua muihin liikkeen palveluihin.
Soitin Laine tulee esittelemään ja myymään jousisoitintarvikkeita.
Tässä toistaiseksi ilmoittautuneet soitinhuoltajat.
SJO:n jäsenet esittelevät julkaisemaansa materiaalia, joka on ostettavissa. Vielä ennättää mukaan, jos sinulla olisi jotain, mitä tahtoisit tulla pitämään esillä – ota yhteyttä!
Tässä samassa kirjeessäni muistutan myös näistä:
ESTAn kansainvälinen konferenssi pidetään tänä vuonna Portugalissa 23.-27.3. Sinnekin on jo avattu ilmoittautumislinkki:
https://esta-2024.estaportugal.pt
Mikäli ilmoittautuu tammikuun aikana, osallistumismaksu on hieman edullisempi kuin helmikuusta alkaen.
Olemme lähiaikoina lähettämässä jäsenillemme laskun SJO:n vuotuisen jäsenmaksun maksamista varten. Ohjeet uusien jäsenten liittymiselle löytyvät helposti kotisivuiltamme. Levitetään yhdessä sanaa yhdistyksestämme kollegoille ja opiskelutovereille! Jäsenmaksut pysyvät ennallaan.
Tiedotamme myöhemmin tänä keväänä myös SJO:n tarjoamista ilmaisista Webinaareista. Kerrothan, jos sinulla olisi jokin idea, jonka tahtoisit meidän huomioivan näitä webinaareja suunniteltaessa.
Tapaamisiin pian Itä-Helsingin musiikkiopistossa!
SJO:n hallituksen puolesta,
Päivyt Meller
Ps. Liitteessä viululuokkani assistentti Simon pokkaa ansaittuja aplodeja jousisoittajien konsertissa Temppeliaukion kirkossa 29.12. viime vuonna
Puheenjohtajan kirje 17.11.2023
Hyvät jousisoitinopettajakollegat!
Ensi vuoden vuorovaikutuspäivät pidetään Itä-Helsingin musiikkiopistossa helmikuun 2. viikonloppuna 10.-11. päivinä.
Päivien sisältö on saatu laadittua useiden eri tahojen kanssa yhteistyössä ja voin sanoa, että ainakin omasta mielestäni meillä ovat edessä hyvin mielenkiintoiset kaksi päivää yhdessäoloa, vuorovaikuttamista sekä musiikin ja luentojen kuuntelua. Oheisessa tiedostossa on päivien ohjelma. Tarkennettu versio ja ilmoittautumislinkki päivitetään SJO:n kotisivuille tammikuun ensimmäisellä viikolla.
Vuorovaikutuspäivien ohjelmaan liittyen jättäisin kaikille teille jäsenille pohdittavaksi muutaman kysymyksen:
- Paneelikeskustelu: Tahtoisitko ehdottaa kysymyksiä esitettäväksi panelisteille aiheena musiikkiopistojen opetussuunnitelma, sen ongelmat ja mahdollisuudet?
- Mestarikurssitunnit: Olisiko sinulla oppilas, joka tahtoisi hakea mestarikurssiopetukseen? Jokaisessa instrumentissa valitaan yksi nuorempi alkeisopiskelija ja toinen varttuneempi soittaja vaativammalla ohjelmistolla. Kirjoita ehdotuksesi vastaamalla tähän meiliin. Kerro soittajan nimi, ikä, mistä hän on kotoisin sekä mitä tahtoisi soittaa. Mestarikurssiopettajat valitsevat oppilaat. Ohjelmisto on vapaasti valittavissa. Mielellämme näkisimme osallistujia kauempaakin Suomesta.
- Materiaalipankki: Onko sinulla jousisoitinopettamiseen liittyvää julkaistua materiaalia, jota tahtoisit pitää esillä? Laita meille viesti, niin varaamme sinulle paikan aulan materiaalipankista.
- Vuosikokous: Olisitko kiinnostunut tulemaan mukaan hallitukseemme erovuorossa olevien hallituksen jäsenten tilalle? Etsimme kollegoja, jotka tahtovat sitoutua vuoden 2026 kansainvälisen konferenssin suunnitteluun ja toteuttamiseen omalla panoksellaan.
Vielä yksi huomio: Alexander-tekniikan pajaan mahtuu vain max 10 henkilöä. Siihen voi ilmoittautua päiville tullessa. Mukaan pääsee Kuka ennättää ensin -periaatteella. (Huom. Tämä sessio ei mene minkään esitelmän tai konsertin kanssa päällekkäin.)
Osallistumismaksu vuorovaikutuspäiville on 50€ jäseniltä, muilta 80€.
Laita päivämäärä ylös kalenteriisi – ilmoittautuminen ensi vuoden puolella SJO:n kotisivulla julkaistavan linkin kautta.
Toivonkin tapaavani teitä sankoin joukoin helmikuussa IHMOssa!
Antoisaa syyslukukauden jatkoa kaikille!
SJO:n hallituksen puolesta – valokuva oheisessa tiedostossa ,
Päivyt Meller
https://www.estafinland.fi/
https://www.facebook.com/groups/948801703218855
Ps. Itä-Helsingin musiikkiopiston osoite: Untuvaisentie 10.
Pirkko Simojoen mestarikurssi pidetään poikkeuksellisesti osoitteessa: Itäkeskus, Iiris-keskus, Marjaniementie 74.
Puheenjohtajan kirje 13.9.2023
Hyvät jousisoitinopettajakollegat!
Samalla kun tahdon toivottaa teille kaikille oikein hyvää alkanutta syyslukukautta, vahvistan syksylle suunniteltujen SJO:n Webinaarien tarkentuneet aikataulut sekä esittelen muutamin sanoin ensimmäisen vieraamme, Dr. Dijana Ihasin USA:sta.
Huomaa, että ensimmäinen webinaari on jaettu kahteen osaan 1.10. Su klo 17-18 ja 18-19. Voit olla mukana molemmissa tai vain toisessa, mikä vain sopii aikatauluusi parhaiten.
Linkit Webinaareihin lähetämme jäsenille lähempänä itse tilaisuuksia. Webinaarit ovat kaikille ilmaisia.
SJO Webinaarit Syksy 2023
Ensimmäinen webinaari lokakuussa on englanninkielinen.
Dr. Dijana Ihas, Professor of Music at Pacific University in Forest Grove, Oregon esitelmöi viulupedagogiikan historiallisesta kehityskaaresta ja linkittää tätä kehitystä mielenkiintoisella tavalla tämän päivän jousisoitinopetukseen. Bosnia ja Hertsegovinassa syntynyt alttoviulisti on käynyt todella mielenkiintoisen kaaren läpi omassa elämässään. Hän on hyvin pidetty ja arvostettu luennoitsija alamme kansainvälisissä seminaareissa, hänellä on laaja kokemuskenttä niin nuorten jousisoittajien opettamisesta kuin tohtorikoulutuksessa ohjaavana opettajana amerikkalaisessa yliopistossa. Mainitsisin vielä hänen taustastaan Sarajevo-jousikvartetissa. Dramaattisin elämänvaihe varmasti liittyy hänen aikaansa tuossa kvartetissa, kun he Sarajevon piirityksen aikana esittivät kaupungissa yli 200 konserttia kirjaimellisesti henkeään uhaten. Miksi? Kvartetin mielestä musiikki oli yksi parhaita lääkkeitä kärsivän kaupungin asukkaiden kipuihin.
Tässä dramaattinen dokumentti Sarajevo-kvartetin toiminnasta, jos tahtoisit siihen perehtyä enempi:
https://hintertales.buzzsprout.com/1550056/8249614-beauty-for-ashes-the-musicians-of-sarajevo
1.10. Su klo 17–19.
Dr. Dijana Ihas: A lecture and discussion session (in English)
Pedagogical Practices of Violin National Schools and Their Relevance to Modern-Day Teaching: From Italian to Soviet School and Beyond
Session is divided in two parts:
Part 1 (at 17:00):
National Violin Schools: Their Legacies and Application to Contemporary Teaching
Description: In this session we will review selected pedagogical practices of Geminiani, Tartini, L. Mozart, L’Abbe le fils, Campagnoli, Spohr, Kreutzer, Baillot, de Beriot, Ysaÿe, Joachim, among others, as applied to contemporary teaching.
Part 2 (at 18:00):
Methods and Approaches After Ševčík and Flesch: Their Legacies and Application to Contemporary Teaching
Description: In this session we will review selected pedagogical practices of Ševčík, Flesch, Auer, Yampolski, Yankelevich, Menuhin, Havas, Primrose, Tuttle, Dounis, Fischer, and of emerging approaches designed for teaching beginning and intermediate students, as applied to contemporary teaching.
The discussion of pedagogical practices will be organized around four subtopics: 1. Teaching Foundations; 2. Teaching Left-Hand Techniques; 3. Teaching Right-Hand Techniques; and 4. Teaching Musical Expression.
8.11. Ke klo 10–11.30
Viulukoulua Käpylässä –webinaari
Ahti Valtonen ja Kirsi Patrikainen (ent. Ruotsala) kertovat erityisen motivoituneiden nuorten ohjauksesta. Ideana on syventää musiikkiopisto-opintoja: osalla oppilaista on valmiudet edistyä nopeammin, kuin opiston opetustunnit sallivat. Harjoitteluviikonloput tarjoavat useamman opettajan neuvoja ja ideoita nuorille soittajille. Kaikki opettajat opettavat kaikkia oppilaita. Opettajien vuorovaikutus on tärkeää, opettajat toimivat tiiminä.
Tästä jälkimmäisestä webinaarista lisää myöhemmin.
———————————————————————————————————————————————————————–
Tänään keskiviikkona 13.9. 2023 vietämme ESTA:n kansainvälisen komitean presidentin Géza Szilvayn 80 v syntymäpäivää. Lämpimästi onnea, Géza, ja suurkiitos Sinulle valtavasta työstäsi Suomen jousisoitinopettamisen ja -oppimisen saralla! Tänä iltana osallistun juhlakonserttiisi Temppeliaukion kirkossa ja tuon sinulle meidän yhdistyksemme kukkatervehdyksen – kertokoon se symbolisesti suuresta arvostuksestamme Sinua ja työtäsi kohtaan!
https://videos.minifiddlers.org/
KEVÄÄLLÄ 2024 Vuorovaikutuspäivät pidetään Itä-Helsingin Musiikkiopistossa 10.-11.2. 2024.
Monipuolinen ohjelma tiedossa, tiedotamme siitä pian lisää!
Lämpimästi tervetuloa!
Musiikin tekemisen ja opettamisen iloa!
Päivyt Meller
https://www.estafinland.fi/
https://www.facebook.com/groups/948801703218855
Puheenjohtajan kirje 22.6.2023
Géza toisten huipputason kouluttajien kanssa on valmis antamaan aikaansa näitä nuoria varten, kunhan tapahtuma saadaan organisoitua. Sitä varten ESTA kerää rahoitusta.
Tämä ESTAn sihteerin aktivoima linkki on yksi helpoin tapa osallistua keräykseen, tapoja on muitakin eri maiden ESTA-yhteyksissä.
USKON TÄLLAISELLA TAPAHTUMALLA OLEVAN ERITYISTÄ MERKITYSTÄ TÄNÄÄN UKRAINASSA ASUVILLE NUORILLE MUSIIKIN HARRASTAJILLE, SIKSI TAHDON HAASTAA KAIKKIA MUKAAN TÄHÄN KAMPANJAAN !
Päivyt Meller, SJO:n puheenjohtaja
Lahjoita tästä:
https://gofund.me/c6315af7
Puheenjohtajan kirje 15.5.2023
Hyvät jousisoitinopettajakollegat! |
Tahtoisin kutsua Sinut mukaan ensi vuonna Portugaliin ESTA2024 Porto konferenssiin, joka pidetään viikkoa ennen pääsiäistä. Päivät tarkentuvat aivan pian.
SJO:n vuorovaikutuspäivät ensi vuonna pidetään Itä-Helsingin musiikkiopistossa 10.-11.2. 2024. Tapaamisiin siellä!
Eikä unohdeta ESTAn kansainvälistä konferenssia Suomessa, sen ajankohdaksi on vahvistettu:
26.-30.8. 2026 ja paikaksi Sibelius-Akatemian R-talo.
Ja ensi keskiviikon webinaariin kannattaa tulla kuulolle klo 10-11. Pääset mukaan tästä linkistä:
Zoom-Meeting
https://uniarts.zoom.us/j/62130097225
Tahtoisin jakaa kanssanne päällimmäisiä tuntojani huhtikuun alkupuolella Walesin Cardiffissa järjestetystä kansainvälisestä ESTA2023 konferenssista.
Suomea puhuvat viuluopet ESTA2023 Cardiffissa olivat:
Géza Szilvay, President of European String teachers Association sekä
Päivyt Meller ja Lauri Hämäläinen ESTA Finland sekä Liisa Tuomaala ESTA Norway.
Olisin valinnut tähän kirjeeseeni paljonkin kuvia Cardiffista, mutta valitettavasti gmail ei suostu lähettämään kovin suuria tiedostoja sähköpostissa. Halutessanne voitte käydä katsomassa lisää kuvia Cardiffin konferenssista SJO:n kotisivuilta. Päivitämme niitä sinne piakkoin. Sieltä löydätte myös Laurin laatiman henkilökohtaisen selostuksen Cardiffin-matkastaan. Toivon, että nämä muutamatkin tähän valitsemani kuvat onnistuvat välittämään jotain siitä innostavasta tunnelmasta, joka siellä vallitsi.
Konferenssin anti oli todella monipuolinen ja korkeatasoinen tarjoten viiden päivän aikana kymmeniä toinen toistaan mielenkiintoisempia jousisoitinopetukseen liittyviä luentoja ja konsertteja sekä interaktiivista osallistumista sekä pedagogisten esitysten yhteydessä että vapaa-ajalla mm. yhteisten improvisointisessioiden merkeissä. Konferenssin otsikko oli tänä vuonna: ”Celebrating diversity in string teaching”.
Kaikki jousisoitinperheen jäsenet olivat edustettuina, oli korkealuokkaisia mestarikursseja sekä useita konsertteja, joissa esiintyi sekä paikallisia opiskelijoita että kuuluisia taiteilijoita, oli sooloesityksiä sekä erilaisia ryhmiä ja orkestereita.
Viulunrakennus oli esillä useiden eri viulun- ja jousenrakentajien toimesta. Yksi iso halli oli omistettu kokonaan nuottikokoelmien ja pedagogisten julkaisujen esittelyyn.
Lauri Hämäläinen aktivoi yleisöä monipuolisen esitelmänsä kautta, joka oli otsikoitu: ”Exploring the Joy in Violin Teaching.”
Julie Lieberman USA:sta piti tärkeän esitelmän otsikolla ”Playing Healthy”. Julie on hyvin suosittu esitelmien pitäjä ympäri maailman tunnetuissa kouluissa ja yliopistoissa varsinkin hänen julkaistuaan kirjan nimeltä ”You Are Your Instrument”.
Yksi minua erityisesti säväyttänyt esitelmä oli Dr. Dijana Haasin otsikolla ”Pioneering Female Violin and Viola Teachers”, jossa hän toi esiin kaksi erityisen ansioitunutta viulupedagogia: Dorothy Delayn ja Kató Havasin sekä kaksi alttoviulupedagogia: Karen Tuttle ja Lillian Fuchs. Olin myös otettu siitä, että kun kävin häntä kiittämässä ja samalla mainitsin hänelle Anja Ignatiuksesta ja Tatjana Pogozevasta Dijana innostui kovasti ja pyysi minua lähettämään heistä materiaalia. Tästä seurasikin hieno kirjeenvaihto, jonka seurauksena hän jopa pysäytti jo kustantajalle menneen käsikirjoituksen voidakseen lisätä sinne Ottakar Sevcikia käsittelevään lukuun maininnat näistä kahdesta merkittävästä naispedagogista, Ignatiuksesta ja Pogozevasta! Odotan kovasti nähdä tuon kirjan, kun se tulee painosta.
Esillepanijoiden ja esitelmöitsijöiden koko kirjoon voit tutustua halutessasi ESTAn kotisivun kautta:
https://estastrings.org/
https://estastrings.org/51st-esta-conference-in-cardiff-2023/
ESTAn oma Ukraina-projekti oli näyttävästi esillä ja esittelyssä viimeisen illan Gala Dinner -tapahtumassa. Lähetän siitä erillisen kirjeen toisella kertaa.
Muita tärkeitä kokoontumisia oli mm. Presidents´ meeting, johon osallistuin sekä Delegates´ meeting, johon osallistuimme yhdessä Laurin kanssa. Näistä kokouksista sai tuoretta ymmärrystä ESTA:n toiminnasta sekä saattoi jakaa omiakin näkemyksiä ja ideoita.
ESTAn toiminnassa yksi pisimpään vaikuttaneista asiantuntijoista on John Shayler, joka on mm. opettanut Guildhall School of Musicissa viulua käytännössä koko työelämänsä ajan. Shayler on toiminut ESTAn kattojärjestön sihteerinä pitempään kuin kukaan toinen ja muutenkin ollut ESTAn toiminnan kantavia hahmoja vuosien ajan. Cardiffissa tahdoimme kunnioittaa hänen elämäntyötään jousisoitinopetuksen eteen antamalla hänelle ESTAn kunniajäsenen arvon.
Minulle itselleni oli henkilökohtaisesti suuri ilo tavata Shaylerin lisäksi muutamia toisiakin vanhemman sukupolven jousisoittajia, jotka olivat tunteneet henkilökotaisesti ESTAn ensimmäisen kunniajäsenen Sir Yehudi Menuhinin. ESTA France puheenjohtaja Alexis Galpérine oli vaimoineen laitettu istumaan samaan pöytään kanssani Gala Dinnerissa. Oli miellyttävää jakaa kokemuksia Menuhinista, jonka kanssa Galpérine oli esiintynyt nuorena. Viimeisenä opiskeluvuotenani, jonka vietin Sveitsin Menuhin Akatemiassa, sain itsekin soittaa parisen kymmentä konserttia Sir Yehudin johdolla kamariorkesterissa ja myöhemmin Rovaniemen Lappia-talossa Bachin Kolmoisviulukonserton solistina hänen ja Alberto Lysyn kanssa. Uudet ystäväni ottivat innostuksella vastaan videon, jonka lähetin Menuhinin Lapin-vierailusta. Video alkaa Menuhinin matkatessa porotokan kyydissä Ounasjoen valkealla jääpeitteellä. Siitä sitten TV kamerat siirtyivät Lappia-talon konserttiin.
Koin siis henkilökohtaisesti paljon mielenkiintoista noiden päivien aikana Cardiffin konferenssissa. Vaikka olin varsin väsynyt sinne matkatessa täytyy sanoa, että varsin virkistyneenä sain palata takaisin työn pariin Helsinkiin. Mukava yllätys oli, kun satuimme samalle paluulennolle Lontoosta Helsinkiin Gézan kanssa.
Odotan positiivisin ajatuksin jo ensi vuoden konferenssia ESTA2024 Porto Portugalissa.
Toivonkin, että teitä kollegoja lähtisi konferenssiin mukaan sankoin joukoin. Ja yhdessä myös alamme suunnitella ESTA2027 Helsinki konferenssia
Yhteistyöterveisin,
Päivyt
Kuvat:
COPYRIGHT ESTA UK /
Credit: Peter Davin
Géza Szilvay, President of European String teachers Association
Cardiff County & Vale of Glamorgan Youth Chamber Orchestra
Puheenjohtajan kirje 28.4.2023
Vuorovaikutteinen alkeispedagogiikan luento Musiikkiopisto Juvenaliassa.
Hyvät jousisoitinopettajakollegat!
Elämme aikaa, jolloin on erityisen tärkeää puolustaa äänekkäästi korkeatasoisen musiikinopetuksen tärkeyttä yhtä lailla kouluissa, musiikkiopistoissa ja varhaiskasvatuksessa kaiken kaikkiaan kuin myös korkeakoulu- ja yliopistotasolla. Monenlaisiin ongelmiin olemme itse kukin törmänneet viime vuosien aikana, joten eipä ihme, että Helsingin Sanomatkin kirjoitti 17.4. viulunsoiton koulutusta käsittelevässä artikkelissaan näin:
”Näköalattomuus kulttuuria ja taiteita kohtaan tuntuu vaivaavan kaikkialla, missä päätöksiä tehdään. Helsingin kaupunki suunnittelee musiikkiluokkien lakkauttamista. Suomen toiseksi suurimman puolueen puheenjohtaja kohahdutti Ylen vaalitentissä kutsumalla kulttuuria luksuspalveluksi.”
Mitä uusi opetussuunnitelma on tuonut musiikkiopistojen arkeen sellaista, mikä on vaikeuttanut tavoitteellista opetusta ja oppimista? Onko kurssitutkintojärjestelmä ollut ihan oikeasti pahaksi oppilaille? Monenlaisia kysymyksiä tuntuu olevan ilmassa, paljon erilaisia mielipiteitä ja olen ollut vaistoavinani, että joissain oppilaitoksissa opettajat kokevat jäävänsä liiaksi yksin suunnittelemaan tavoitteellisia opintosuunnitelmia.
Olen ehdottomasti sitä mieltä, että jokainen oppilas on yhtä tärkeä. Monille musiikkiopistoissa opiskeleville musiikki jää myöhemmin sivuun – toivottavasti rakkaaksi harrastukseksi – mutta myös on monia heitä, joilla on lahjoja ja motivaatiota kasvaa ihan oikeasti muusikoksi ja saada siitä tulevaisuudessa myös elanto. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että varsinkaan tätä jälkimmäistä ryhmää ei tahdota tarpeeksi noteerata.
Osallistuin huhtikuun alussa Cardiffissa Walesissa European String Teachers´ Associationin vuotuiseen konferenssiin. Viiden päivän ohjelma oli tiivis, monipuolinen ja hyvinkin mielenkiintoinen. Siellä kuitenkin myös oli havaittavissa hieman sellainen tendenssi, että tärkeämpää kuin opettaa jousisoiton alkeita selkeästi ja vakaata perustaa rakentaen samalla tietty innostaen ja motivoiden lasta, tuntui tärkeimmäksi elementiksi nostettavan se, että kaikilla on hauskaa, heilutetaan värillisiä huiveja, kun taasen kotiläksyistä tai jostain muusta ”ikävämmästä” puolesta ei ollut tarvetta niinkään mainita…
Eri maiden jäsenjärjestöjen puheenjohtajien kokouksessa (Presidents´meeting) ESTA:n tämänhetkinen presidentti Géza Szilvay muistutti avauspuheenvuorossaan meitä tästä samansuuntaisesti lausumalla nämä sanat:
”We must remember that only the best is good enough for a child or any beginner learner” – vain paras on tarpeeksi hyvää lapselle tai kenelle tahansa alkeisoppilaalle. Mikä sitten on parasta, on kysymys, jota me kaikki opettajat mietimme varmasti päivittäin omien oppilaidemme kohdalla. Mikä on paras suhde hauskanpidon ja tavoitteellisen opiskelun kesken? Siihen ei ole yhtä ainoaa vastausta, mutta varmasti siihen kuuluvat nuo molemmat elementit.
Sain itse etuoikeuden aloittaa viuluopintoni 4-vuotiaana huippupedagogin johdolla, joka alusta lähtien tahtoi tavata minut 2–3 kertaa joka viikko, opetti kaiken niin systemaattisesti, etten edes itse tajunnut opettelevani jotain monimutkaista tai vaikeaa. Mieleeni jäivät noilta ensimmäisiltä kuukausilta lähinnä Oulun musiikkiopiston ominainen vanhan rakennuksen hassu haju, kivat avaimenpiilotusleikit ja se, kun saimme opetella nuottiavaimien ja nuottien piirtämistä ryhmässä saman pöydän äärellä. Ja joka kerta kun astuin luokan ovesta sisään omalle soittotunnilleni, Tatjana-täti aloitti tervehtimällä: ”Hei Päivyt, laula ”a”!” Ja niinpä opin sen laulamaan ja kävikin pian ilmi, että minulla oli absoluuttinen korva
En tahdo vaivata teitä turhan pitkällä kirjeellä, tahdoin vain kertoa motivaationi siihen, miksi omasta puolestani suostuin tähän rooliin SJO:n puheenjohtajana. Yksinkertaisesti sanottuna: koen opettamisen ja sen vastuun tärkeänä ja innostavana asiana ja toivon näissä puitteissa voivani omalta osaltani olla kannustamassa kollegoita aktiivisempaan vuorovaikutukseen ja kommunikointiin.
Kiitän luottamuksesta, että tulin valituksi.
Tässä kirjeessäni olen iloinen voivani kertoa kaksi merkittävää asiaa:
- Olemme avanneet uuden Facebook-ryhmän, SJO / ESTA Finland, johon kaikki jousisoitinopettajat voimme postata viestejä ja uutisia opettamiseen ja oppimiseen liittyvissä asioissa ja käydä halutessamme vuorovaikutteista keskustelua. Ainostaan joudumme pitämään rajan selvänä esim. sellaisten ilmoitusten suhteen, jotka liittyvät vaikkapa instrumenttien myymiseen. Sen sijaan omien oppilaiden konserttien mainostaminen on sallittua.
- Tarjoamme ensimmäisen ILMAISEN webinaarin 17.5. klo 10–11 aiheesta: Next Generation – Alku soittoon. Webinaarin asiantuntijoina Yvonne Frye ja Erkki Lahesmaa Sibelius-Akatemiasta sekä Terhi Mali Länsi-Helsingin musiikkiopistosta ja Taru Aarnio Itä-Helsingin musiikkiopistosta. Olen itse mukana esittelemässä nämä vetäjät sekä mukana keskusteluissa.
Laitamme pian toisen sähköpostin, jossa on zoom-linkki yllä mainittuun webinaariin.
Lähetämme myös pian kaikille SJO:n postituslistalla oleville entisille ja nykyisille jäsenille vuoden 2023 laskun jäsenmaksun maksamista varten. Jäsenmaksut ovat yhdistyksen toiminnalle tärkeitä, koska ne ovat – muutamien vaatimattomien sponsorointien ohella – ainoa tulonlähteemme.
Ei unohdeta myöskään: ESTA Helsinki 2026 pidetään Sibelius-Akatemian R-talolla mitä luultavimmin 26.–30.8. 2026.
Olemme myös päivittämässä www.estafinland.fi -sivujamme pikkuhiljaa sekä avanneet uuden Instagram-tilin. Verkkosivuillemme kaipaamme lisää informaatiota alan julkaisuista: lähettäkää meille informaatiota ja linkkejä jousisoitinopetuksen julkaisuista, artikkeleista ja haastatteluista ym. Laitamme niitä OPETUSMATERIAALIT- sekä LUKUSALI-palstoille esille.
Kannustavin yhteistyöterveisin,
Päivyt Meller, puheenjohtaja
Ja koko SJO:n hallitus:
Sirkka Kuula, varapuheenjohtaja
Lauri Hämäläinen, sihteeri
Vuokko Juutilainen, jäsenvastaava
Johanna Ovaska, jäsenvastaava
Terhi Mali
Erkki Lahesmaa
Päivytin luokka tänä keväänä Sibelius-Akatemialla. Vasemmalla Folke Gräsbeck.
Assistentti Simon mukana ☺️