ESTA Porto 2024

ESTA2024 Porto ”CONNECTING PEOPLE”

Tämänvuotisen ESTA konferenssin otsikoksi isäntämaan Portugalin jousisoitinopettajakollegat olivat valinneet kaksi sanaa: ”Connecting People”.  Mielestäni otsikko kuvasti hyvin konferenssin fiilistä ja sisältöä. Astuessani sisälle Escola Superior de Música e Artes do Espetáculon porteista, koin olevani tervetullut ja välittömästi keskellä aktiivista kommunikointia. Konferenssin monipuolinen sisältö oli selkeästi kirjattuna 234-sivuiseen kirjaseen, jossa oli opas viisipäiväisen tapahtuman esitelmiin, konsertteihin ja muuhun oheisaktiviteettiin. Oma mielenkiintonsa oli myös ihan vain käveleskellä lyhyinä vapaina hetkinä Porton kaupungin kujilla kommunikoiden vaikkapa torimyyjien tai puistossa leikkivien lasten kanssa. Kevät oli saapunut sinne ja auringon valo kaunisti satamakaupungin maisemaa entisestään.

Porton konferenssin keskeinen sisältö koostui luennoista ja konserteista. Esillä oli niin uusinta tietoa ja ideoita opetusmetodien kehityksestä kuin myös historiallista perspektiiviä tarjoavia esityksiä, esimerkkinä ranskalaisen sellotaiteilijan André Navarran opetustekniikoita esittelevä luento Navarran vaikutuksesta Belgian sellokoulun kehitykseen, mukana Navarralla opiskellut sellisti. Sibelius-Akatemian viulumusiikin pedagogiikan lehtori Yvonne Frye esitteli ”Next Generation” -projektia kiinnostuneelle kuulijakunnalle. Jousisoitinten oppimiseen liittyvät fyysiset yhtä lailla kuin psyykkiset haasteet otettiin käsittelyyn useiden toimesta esitelmien sekä interaktiivisten sessioiden kautta. Improvisaatiota, jazzia, kansanmusiikkia oli esillä klassisen ohjelmiston rinnalla niin konserteissa kuin jammailu sessioissa ja luennoilla. Välillä kokoonnuttiin yhteisiin keskusteluhetkiin kaikkia kiinnostavien opettamista eri kulmilta valottavien aihepiirien äärellä.

Konserttitarjonnassa itseäni kosketti kaikkein eniten Porton suurimmalla kulttuurilavalla yli 100 nuoren muusikon innolla musisoiva Orquestra Geracao Casa da Música. Orkesteri on osa koulutusta, joka perustamisvuodestaan 2007 alkaen on mahdollistanut jo yli 5000 nuoren aktiivista musiikin harrastamista ja opiskelua ekonomisista taustoistaan riippumatta. Orkesteri esitti portugalilaista, espanjalaista ja ukrainalaista musiikkia sellaisella välittömällä innolla, jota harvoin näkee – soittajien hymy tarttui myös kuulijoihin! ”Connecting people” toteutui myös käytännössä Géza Szilvayn harjoittaman Collaborative Orchestran harjoituksissa. Orkesteriharjoituksiin sai kuka tahansa konferenssin osallistuja tulla mukaan. Matosinhosin jousikvartetti, jossa myös Jorge Alves toimii alttoviulistina, esitti konsertissaan ”Raizes” (”Juuret”) neljä portugalilaista sävellyssarjaa, jotka oli kuvitettu valkokankaalle heijastetuin kuvin. Perinteisintä kamarimusiikkikirjallisuutta kuultiin prof. Réka Szilvayn ja pianisti Timo Koskisen upeassa resitaalissa.

Konferenssin koko ohjelmatarjonta on löydettävissä ESTAn kotisivulta https://esta-2024.estaportugal.pt/. Tapahtuman pääsponsori, mm. Kaplan-kieliä edustava, DÁddario oli aktiivisesti mukana monessa – ei vähiten pitämällä kaikille ilmaista kahvitarjoilua pystyssä huoneessa, jossa esiteltiin jousisoitintarvikkeita ja -huoltoa. Presidents´meeting oli meitä eri maiden puheenjohtajia varten, Delegates´meetingiin ohellani osallistui myös varapuheenjohtajamme Sirkka Kuula etänä. Pidin kokouksessa pyynnöstä lyhykäisen puheenvuoron ESTA 2026 Helsinki konferenssista ja kuulijakunta vaikutti hyvin kiinnostuneelta tulemaan tutustumaan maamme jousisoitinopetukseen sekä vierailemaan Ainolassa. Jorge Alvesille ojensin Suomen lipulla varustetun lippiksen muistuttamaan tulevasta

Ennen meidän vuoroamme pidetään ensi vuonna konferenssi Hollannissa: ESTA2025 Amersfoort 28.5.-1.6. 2025. Kannustan sydämellisesti SJO:n jäseniä lähtemään sinne mukaani ensi keväänä!

Tässä alla vielä kuvia Portugalista. Virallista kuvaajaa ei konferenssin puolesta tällä kertaa ollut, mutta kännykälläni sain edes hieman taltioitua tunnelmia Portosta:

52nd INTERNATIONAL ESTA CONFERENCE in Porto, Portugal
ESMAE – Escola Superior de Música e Artes do Espetáculo
Suomalaisedustus Portossa ESTA Portugalin konferenssin vastuuhenkilön Portugalin ESTAn presidentin ja Central Boardin varapresidentin, alttoviulisti Jorge Alvesin seurassa vasemmalta oikealle: Päivyt Meller, Timo Koskinen, Réka Szilvay sekä ESTAn presidentti Géza Szilvay vaimonsa Lieselotten kanssa.
Yvonne Frye luennoi aiheesta ”Next Generation”.
Lauri Hämäläinen esittelee ”Teaching by Visualization and Comics” -materiaalisarjaansa.
Max Grosch: “Holistic String Practicing”
Kateryna Zavalko zoomin välityksellä Ukrainasta: “Learning to Play the Violin in Wartime Conditions”
Orquestra Geracao Casa da Música
Quarteto de Cordas de Matosinhos
Barja Drnovsek ja Bojan Cvetreznik Sloveniasta
Helsinkiä odotellessa Jorge Alves vaimonsa seurassa:
Hollannin kautta 😊 ESTA2025 Amersfoort 28.5.-1.6. 2025.

Kuvat ja tekstit: Päivyt Meller