ESTA Cardiff 2023

LAURI HÄMÄLÄINEN raportoi:

Uusia polkuja Cardiffin konferenssissa 2-6.4.2023
Saapuessani Cardiffin rautatieasemalle tapasin tuttaviani Hollannin Jousisoitin opettajien järjestöstä sekä Christian Howesin Amerikasta. Olin osallistunut Christianin pitämään improvisointi kurssiin Zoomin kautta joitakin viikkoja aiemmin. Oli mahtavaa saapua Walesiin yhdessä ystävien kanssa!

Esta UK on suurin Jousisoitin opettajien järjestö Euroopassa. He kouluttavat opettajia oman järjestönsä avulla Englannissa, Kanadassa, Kiinassa ja etä-yhteyksien avulla ympäri maailmaa. Suurin osa paikalla olleista jakelijoista, viulun rakentajista, kielten valmistajista ja soittimien vuokraajista suuntaavat syksyllä pidettävään Esta UK:n vetämälle jokavuotisella kesäkurssille Chichesteriin. Cardiffin suurimpana sponsorina toimi D’Addaria Orhestral, ja heillä oli paikalla iso tiimi ja paljon uusia kieliä valmiina kokeiltavaksi.

Cardiffissa paikalla oli (osallistujat mukaanlukien) noin kolmisensataa osallistujaa. Pidin esitelmä-työpajan otsikolla ”Exploring the Joy in Violin Teaching”. Olen tutkinut mm. mielikuvien käyttöä soiton opetuksessa ja oppilaiden ryhmähenkeä tukevia tekniikoita koko opetus urani ajan. Royal Welch Conservatoryn opiskelijat auttoivat esitelmäni kanssa ja sain myöhemmin kierroksen näyttelijä Anthony Hopkinsin (koulun entinen piano-oppilas!) kunnostamassa viereisessä harjoitus rakennuksessa. Rakennus on kuulemma Euroopan suurin Steinway- flyygeleiden keskittymä.

Kävin keskusteluja usean opettajan kanssa luentooni liittyvistä aiheista. Mieleeni jäivät erittäin antoisa ajatustenvaihto mm. Joanne Mayn (Amerikasta) kanssa Paul Rolland pedagogiikkaan liittyen. Löysin Briteistä uuden jakelijan Violin Friends musiikkivihkoilleni ja tapasin henkilöitä joiden avulla aloitan opetustyön ja jakelun mm. Kanadassa. Sain kutsun esitellä Viola Friends materiaalia Turkish Viola Societyn päiville Istanbulissa ja liityin osaksi ESTA:n sosiaalisen median työporukkaa.

Konferenssista jäivät mieleen myös mm. Body Mapping luento (anatomia, soittoasennot, kehon liikkeet), Chop Notation Project työpaja (Dr. Oriol Sana), ja Rupert Guentherin kauniisti soittama
esitelmä improvisaatiosta. Konsertit olivat todella vaikuttavia läpi viikon. Esiintyjinä meitä hemmottelivat esim. Bojan Cvetrežnik, Cardiff County & Vale of Glamorgan Youth Chamber Orchestra, The Ayoub Sisters, Jennifer Pike, Master Guo Gan & Jessica Yuen. Konferenssi loppui Steve Binghamin pitämään Lines and loops presentaatioon. Steve on yksi Part Play- ohjelman kehittäjiä.

Ohjelmaa oli aamusta iltamyöhään. Sinä pienenä vapaa-aikana mitä itselleni varasin ehdin näkemään Cardiffin linnan ja tutustumaan paikalliseen Cardiff Runners -porukkaan. Kävin heidän kanssaan lenkillä ja löysin heidän avullaan uusia polkuja Cardiffin upeassa puistossa. Sunnuntai-aamuna seurasin paikallisten nuorten kriketti- ja rugby-treenejä lenkkini ohessa.

Kävin norjalaisten ystävieni Torin ja Elizabethin kanssa syömässä ja keskustelimme musiikkialan haasteista tuttavieni kanssa jotka olivat tulleet konferenssiin Australiasta ja Amerikasta. Iltaisin tutustuimme porukalla paikalliseen pubikulttuuriin. Oli mahtava jutella mm. Kathy ja David Blackwellin kanssa (jotka tapasin jo Esta Maltalla 2019) ja jakaa ajatuksia viulunrakentajan Anthony Bourdainin kanssa. Hän lainasi erinomaisten viulun esitelmääni varten. Jospa olisi ollut tarpeeksi rahaa taskussa, olisin ostanut itselleni uuden englantilaisen tuliaisen…

-Lauri Hämäläinen

Cardiffin linna
Local orchestra
Body mapping
Christian Howes
Vasemmalta oikealle: Laura Carr Stringosaurus, Georgina Leach Dynamite strings, Chrystal Boyack Wee Violin, ja Lauri Hämäläinen Violin Friends
Kathy ja David Blackwell konservatoriolla
Päivyt Meller ja Lauri Hämäläinen ESTA Finland sekä Liisa Tuomaala ESTA Norway.
PÄIVYT MELLER raportoi:

Konferenssin anti oli todella monipuolinen ja korkeatasoinen tarjoten viiden päivän aikana kymmeniä toinen toistaan mielenkiintoisempia jousisoitinopetukseen liittyviä luentoja ja konsertteja sekä interaktiivista osallistumista sekä pedagogisten esitysten yhteydessä että vapaa-ajalla mm. yhteisten improvisointisessioiden merkeissä. Konferenssin otsikko oli tänä vuonna: ”Celebrating diversity in string teaching”.

Kaikki jousisoitinperheen jäsenet olivat edustettuina, oli korkealuokkaisia mestarikursseja sekä useita konsertteja, joissa esiintyi sekä paikallisia opiskelijoita että kuuluisia taiteilijoita, oli sooloesityksiä sekä erilaisia ryhmiä ja orkestereita.

Viulunrakennus oli esillä useiden eri viulun- ja jousenrakentajien toimesta. Yksi iso halli oli omistettu kokonaan nuottikokoelmien ja pedagogisten julkaisujen esittelyyn.

Lauri Hämäläinen aktivoi yleisöä monipuolisen esitelmänsä kautta, joka oli otsikoitu: ”Exploring the Joy in Violin Teaching.”

Julie Lieberman USA:sta piti tärkeän esitelmän otsikolla ”Playing Healthy”. Julie on hyvin suosittu esitelmien pitäjä ympäri maailman tunnetuissa kouluissa ja yliopistoissa varsinkin hänen julkaistuaan kirjan nimeltä ”You Are Your Instrument”.

Yksi minua erityisesti säväyttänyt esitelmä oli Dr. Dijana Haasin otsikolla ”Pioneering Female Violin and Viola Teachers”, jossa hän toi esiin kaksi erityisen ansioitunutta viulupedagogia: Dorothy Delayn ja Kató Havasin sekä kaksi alttoviulupedagogia: Karen Tuttle ja Lillian Fuchs. Olin myös otettu siitä, että kun kävin häntä kiittämässä ja samalla mainitsin hänelle Anja Ignatiuksesta ja Tatjana Pogozevasta Dijana innostui kovasti ja pyysi minua lähettämään heistä materiaalia. Tästä seurasikin hieno kirjeenvaihto, jonka seurauksena hän jopa pysäytti jo kustantajalle menneen käsikirjoituksen voidakseen lisätä sinne Ottakar Sevcikia käsittelevään lukuun maininnat näistä kahdesta merkittävästä naispedagogista, Ignatiuksesta ja Pogozevasta! Odotan kovasti nähdä tuon kirjan, kun se tulee painosta.

Esillepanijoiden ja esitelmöitsijöiden koko kirjoon voit tutustua halutessasi ESTAn kotisivun kautta:

https://estastrings.org/

https://estastrings.org/51st-esta-conference-in-cardiff-2023/

ESTAn oma Ukraina-projekti oli näyttävästi esillä ja esittelyssä viimeisen illan Gala Dinner -tapahtumassa. Lähetän siitä erillisen kirjeen toisella kertaa.

Muita tärkeitä kokoontumisia oli mm. Presidents´ meeting, johon osallistuin sekä Delegates´ meeting, johon osallistuimme yhdessä Laurin kanssa. Näistä kokouksista sai tuoretta ymmärrystä ESTA:n toiminnasta sekä saattoi jakaa omiakin näkemyksiä ja ideoita.

ESTAn toiminnassa yksi pisimpään vaikuttaneista asiantuntijoista on John Shayler, joka on mm. opettanut Guildhall School of Musicissa viulua käytännössä koko työelämänsä ajan. Shayler on toiminut ESTAn kattojärjestön sihteerinä pitempään kuin kukaan toinen ja muutenkin ollut ESTAn toiminnan kantavia hahmoja vuosien ajan. Cardiffissa tahdoimme kunnioittaa hänen elämäntyötään jousisoitinopetuksen eteen antamalla hänelle ESTAn kunniajäsenen arvon.

Minulle itselleni oli henkilökohtaisesti suuri ilo tavata Shaylerin lisäksi muutamia toisiakin vanhemman sukupolven jousisoittajia, jotka olivat tunteneet henkilökotaisesti ESTAn ensimmäisen kunniajäsenen Sir Yehudi Menuhinin. ESTA France puheenjohtaja Alexis Galpérine oli vaimoineen laitettu istumaan samaan pöytään kanssani Gala Dinnerissa. Oli miellyttävää jakaa kokemuksia Menuhinista, jonka kanssa Galpérine oli esiintynyt nuorena. Viimeisenä opiskeluvuotenani, jonka vietin Sveitsin Menuhin Akatemiassa, sain itsekin soittaa parisen kymmentä konserttia Sir Yehudin johdolla kamariorkesterissa ja myöhemmin Rovaniemen Lappia-talossa Bachin Kolmoisviulukonserton solistina hänen ja Alberto Lysyn kanssa. Uudet ystäväni ottivat innostuksella vastaan videon, jonka lähetin Menuhinin Lapin-vierailusta. Video alkaa Menuhinin matkatessa porotokan kyydissä Ounasjoen valkealla jääpeitteellä. Siitä sitten TV kamerat siirtyivät Lappia-talon konserttiin.

Koin siis henkilökohtaisesti paljon mielenkiintoista noiden päivien aikana Cardiffin konferenssissa. Vaikka olin varsin väsynyt sinne matkatessa täytyy sanoa, että varsin virkistyneenä sain palata takaisin työn pariin Helsinkiin. Mukava yllätys oli, kun satuimme samalle paluulennolle Lontoosta Helsinkiin Gézan kanssa.

Odotan positiivisin ajatuksin jo ensi vuoden konferenssia ESTA2024 Porto Portugalissa.

Toivonkin, että teitä kollegoja lähtisi konferenssiin mukaan sankoin joukoin. Ja yhdessä myös alamme suunnitella ESTA2026 Helsinki konferenssia

Yhteistyöterveisin,
Päivyt

Kuvat:
COPYRIGHT ESTA UK /
Credit: Peter Davin

Géza Szilvay, President of European String teachers Association
Cardiff County & Vale of Glamorgan Youth Chamber Orchestra
Mestarikurssi: Guy Johnston (Great Britain)
Julie Lieberman USA:sta piti kaksi esitelmää otsikoilla ”Playing Healthy” ja ”Techniques From Around the World”.
Dr. Dijana Ihas esitelmöi aiheesta ”Pioneering Female Violin and Viola Teachers”.
Jokainen käytävä täyttyi jousisoittimien äänistä. Tässä joku jousikvartetti vauhdissa ja takana esitellään moderneja instrumentteja.
ESTAn oma Ukraina-projekti oli näyttävästi esillä ja esittelyssä viimeisen illan Gala Dinner -tapahtumassa.
Kuvassa eri maiden ESTAn puheenjohtajat Presidents’ meetingin jälkeen Géza Szilvayn kanssa.
ESTAn toiminnassa yksi pisimpään vaikuttaneista asiantuntijoista on John Shayler. Cardiffissa tahdoimme kunnioittaa hänen elämäntyötään jousisoitinopetuksen eteen myöntämällä hänelle ESTAn kunniajäsenen arvon.

 

 

Lauri Hämäläinen inspiroi kuulijoitaan klo 9 aamulla Dora Stoutzker Hallissa.
Laura Carr (UK): “Creating Inclusivity in our Early Childhood String teaching”
Chris Haigh (UK): ”Alternative Strings” fiddlingaround.co.uk
Spontaani improvisointisessio aulassa Rupert Guentherin (Australia) johdolla. Hän luennoi päivällä salissa aiheesta: ”The Lost Art of Classical Music Improvisation”. Hänen sessionsa, kuten moni muukin, oli sellainen, johon oli suositeltu otettavan omat soittimet mukaan!
Nuottimateriaalin esittelypöytiä.
Schubert: Forelli-kvintetto Royal Welsh College of Music and Draman opettajien esittämänä.
Nuoret muusikot lavalla 😊
Jennifer Pike pitämässä mestarikurssia. Hän soitti myös oman konsertin.
Innostuneita vapaaehtoisia 😊
Royal Welsh College of Music and Drama