SJO ry vuosikokous pidettiin 6.2.2021

SJO ry järjesti yhdistyksen vuosikokouksen etänä la 6.2.2021 klo 11-12.20.

Kiitos kaikille mukaan osallistuneille!

Jotta sähköinen jäsenkirje tavoittaa jatkossakin:

a) päivitä jäsenmaksusi kaudelle 2021 estafinland.fi / jäsenasiat -sivuilla
b) päivitä sähköpostiosoite jäsenvastaavallemme memberestafinland(at)gmail.com

****

SJO ry hallituksen puheenjohtajan puhe etäkokouksen aluksi:

Arvoisat Suomen jousisoitinopettajat,

olen Heidi Mantere, Suomen jousisoitinopettajat yhdistyksen SJO ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Hienoa, että saamme kuitenkin vuosikokoustaa, vaikkakin näin verkossa.
Olemme meille tärkeän yhdistyksen asioiden äärellä.

Hallitusyhteistyö alkoi kohdallani varapuheenjohtajuudella kaudella 2012 ja Käpylän musiikkiopistossa järjestettävien vuorovaikutuspäivien aikana vuonna 2013 minut valittiin SJO ry:n puheenjohtajaksi.

Pulahdin kertaheitolla jousisoitinpedagogiikan maailmaan syvemmälle ja olen nauttinut joka hetkestä kanssanne opettajuuden ja opettamisen ihmeellisessä maailmassa. Myös kansainvälinen kattojärjestömme European String Teachers Association, eli ESTA, tuli minulle tutuksi saman vuoden syyskaudella 2013, kun sain osallistua jousisoitinpedagogien perheen yhteiseen konferenssiin Englannin Oxfordissa. Mikä elämys! Kiitos myös kollega Merit Palakselle, pitkäaikaiselle SJO ry hallituksen puheenjohtajalle, joka esittelit sitten Oxfordissa suvereenisti uunituoreen puheenjohtajan – noh, kaikille!

Olemme hallituksen riveissä pohtineet ja aikaansaaneet vuosien aikana kokemuksia vuorovaikuttaen toisiimme kera jousisoitinkollegamme jokavuotisilla vuorovaikutuspäivillämme, mistä viimeisin juuri ennen koronaa järjestettiin hyvässä yhteistyöhengessä Rovaniemellä Lapin musiikkiopiston kanssa helmikuussa 2020.
Kiitos rehtori Kaisa Kuula ja koko Lapin musiikkiopiston väki, me viihdyimme!
Rovaniemellä yhteistyömme Suomen musiikkioppilaitoksen liiton kanssa julkistettiin Jousisoitinten teemavuoden merkeissä vuodelle 2020-2021 Jouni Auramon ollessa paikan päällä.
Kiitos SML, otetaan uusiksi!

Olemme kehittäneet estafinland.fi -verkkosivut erinomaiseen kuosiin, kiitos webmasterimme Pekka Saukkosen, olemme sosiaalisen median aktiiveja ja pyrimme reagoimaan uusiin nuottimateriaaleihin, väitöskirjauutuuksiin ja toki jousisoitinpedagogiikan viimeisimpiin virtauksiin niin Suomessa kuin muuallakin. Näistä olemme pyrkineet kertomaan kattavasti vuosittain ilmestyneessä, nyt jo pääosin sähköiseen muotoon siirtyneessä SJO ry -jäsenlehdessämme.
Ehdotan tässä myös estafinland.fi verkkosivujemme Lukusalin aktiivisempaa käyttöä niin, että tulevan vuoden 2021 SJO ry -jäsenlehden sijaan avaisimme sinne aktiivisen artikkeliosion, minne voimme kuluvan vuoden esiin nousevista teemoista ottaa valmiita artikkeleita muutaman kuvan kera vastaan kaikkien jäsenien luettaviksi. Lukusaliin on salasana ja sen saa, kun vuosittainen jäsenmaksu on maksettu. Muistathan, että yhdistyksen jäsenmaksu on verovähennyskelpoinen!

Oma arki on opettajuutta, muusikkoutta, yhteistyötä parhaimmillaan, silloin kun arki kulkee.

Nyt se ei kulje, kuten sen SJO ry:n näkökulmasta piti.
SJO ry hallitus pääyhteistyökumppaninaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemia tähtäsivät neljän vuoden ajan reippain askelein ja huikein suunnitelmin kohti ESTA Helsinki 2021 konferenssia, joka oli suunniteltu kuluvan vuoden 2021 elokuulle. Konferenssin omat verkkosivut olivat suunniteltu, toteutettu ja jo avoinna, ilmoittautuminen käynnissä ja kaukaisin jo mukaan ilmoittautunut luennoitsija oli Australiasta saakka. Visuaalinen maailma logoineen kaikkineen oli valmiina.

Painoimme hätäjarrua alkusyksystä 2020. Totuus pandemiasta alkoi paljastua ja ESTA Helsinki 2021 ohjelmasisällön suunnittelu pysähtyi. Suljimme ilmoittautumiset ja
SIIRSIMME ESTA Helsinki konferenssin vuodelle 2026, tilat R-talolle on nyt jo uudelleen varattu edelleen pääyhteistyökumppanimme Taideyliopisto Sibelius-Akatemian kanssa aikavälille 4.-8.8.2026.
Kiitokset koko SJO ry hallituksen puolesta SibA:n väki Päivi Arjas, Merit Palas, Päivyt Meller ja Miisa Järvi.

Joten loppu hyvin, kaikki hyvin. SJO ry hallitus pääsee rauhassa suunnittelemaan tulevaa konferenssia uusin tuulin ja pullein purjein.

Haluan kiittää viimeaikaista, jo useamman vuoden yhdessä samalla kokoonpanolla toiminutta SJO ry hallitusta yhteistyöstä vuosikokousten, vuorovaikutuspäivien ja ESTA Helsinki konferenssia koskevista ponnistuksista, vaikkakin COVID-19 ajoi jo niin pitkälle suunnitellun konferenssimme vuosien päähän, vuoteen 2026.
Kiitos varapuheenjohtaja Päivi Pousar, jäsenvastaava Lucia Nakova-Haikarainen, sihteeri ja pitkän linjan SJO ry hallituslainen Tarja Koskinen, jolle kiitos kuuluu myös tämän etäkokouksen organisoinnista zoom -etäyhteyksin. Kiitos hallituksen jäsenet Jaana Holopainen, Pirkko Simojoki ja Arja Yurtseven.

Mikä tärkeintä, tämänkaltaisella toimijalla on myös taustajoukkonsa, joista haluan kiittää kauden 2020 talousvastaavaamme Sampsa Hamarilaa, toiminnantarkastaja Riikka Kuokkasta ja varatoiminnantarkastaja Heidi Viksteniä. Toivotan myös kaudelle 2021 takaisin talousvastaavan tehtävään Sirpa Sarnaston!

Iso kiitos.

Haluatko mukaan SJO ry hallituksen toimintaan? Olisitko kiinnostunut puheenjohtajan tehtävästä? Haluatko toiminnantarkastajaksi? Kiinnostaako talousvastaavan tehtävät 2022 alkaen?
Ilmianna itsesi tämän kokouksen kuluessa ja kirjaa ehdotuksesi CHAT -osioon, huomioimme halukkaat parhaamme mukaan.

Tulevaisuus näyttää positiiviselta, valitkaamme hallituksen riveihin uusia nimiä erovuoroisten ja eroavien tilalle. Yhdistämällä kokeneita hallituksen jäseniä uusiin varmasti onnistumme.
Olen käytettävissä vielä ensi kaudelle.

Nyt jos koskaan Suomen jousisoitinopettajat ry:n jäsenistön on syytä valpastua ja ryhtyä rohkeasti kehittämään toimintaa ja tukea sen jatkuvuutta. Yhdistys on rivakasti menossa kohti ESTA Helsinki 2026 konferenssia ja vuodelle 2022 pitäisi löytää jo vuorovaikutuspäiville yhteistyökumppani. Olkoon 2021 vuosi suunnitelmien, kartoitusten, kehittämisen ja tulevaisuuteen luotsaamisen vuosi. Tarvitsemme myös talousvastaavan ja toiminnantarkastajan sekä varatoiminnantarkastajan jatkossa. Olisi järkevää keskustella siitä, voisiko jousisoitinyhdistystoimijoiden taustalla olla talouden ja toiminnan tarkastamisen suhteen yhtenäiset tahot. Mikäli kokemusta Suomen alttoviuluseurassa, Suomen kontrabasso klubissa ja SJO ry:ssä on jo kertynyt, olisi se valtava etu kaikille.
Keskustellaan, vuorovaikutetaan ja vuorovaikututaan tämänkin asian tiimoilta.
Kansainvälisen ESTA:n suhteen olisi erittäin hienoa, että voisimme olla vaikka yhdessä saman kattojärjestön alla, olkoon esimerkkinä Suomen jousisoitinopettajat ry.

Vakuutusten, verottajan ja pankkiyhteyksien ylläpitoon tarvitaan osaajat ja volyymi siihen, että ne toimivat niin, että PRH eli Patentti- ja rekisterihallitukselle tiedot ovat aina ajan tasalla. Tarvitaanpa näiden ylläpitoon myös rahaa. Miksemme säästäisi kustannuksissa myös tästä näkökulmasta?

Pohtikaamme asiat kuntoon yhdessä ja uutta Suomen jousisoitinopettajat ry hallitusta suosittelen järjestämään tätä vuosikokousta seuraavan järjestäytymiskokouksensa mahdollisimman pian. Mikäli allekirjoittanut vastaa puheenjohtajuudesta jatkossa, voisi hallituksen jäsenet jäädä tämän zoom -kokouksen päätteeksi lyhyeen keskusteluun, eikö vain?

Olen iloinen myös siitä, että ESTA Central Board eli ESTA:n kansainvälisen hallituksen puheenjohtajaksi valittiin suomalainen.
Onneksi olkoon viulupedagogi ja SJO ry kunniajäsen Géza Szilvay!

Muistutan aktiivisuudesta sosiaalisessa mediassa (facebook, Instagram, Twitter muutamia mainitakseni) sekä verkkosivujen ylläpidosta. Ne ovat rahanarvoisia, sillä verkkosivujen uutisten kautta tavoitamme nopeasti jäsenemme muutoksienkin keskellä. Verkkosivut toimivat myös hyvänä alustana jäsenilmoittautumisille, vuorovaikuspäivien ohjelmainfoille ja aktiiviselle artikkelitoiminnalle, ideoikaa vapaasti ja aikaansaavasti! Estafinland.fi tarvitsee myös jatkossakin osaavan sivuston ylläpitäjän ja päivittäjän.

Jäsenmaksut kattavat kaiken edellä mainitun. Mikään ei ole mennyt hukkaan ja olemme saaneet toteuttaa kohtuullisilla kustannuksilla upeita, soivia ja opettavaisia kokonaisuuksia.

Kiitos SJO ry. Mikä matka!
Valitkaa viisaasti uudet hallituksen jäsenet sekä puheenjohtaja joukostanne.
Nyt on toiminnan aika!

*****

Kiitos Suomen musiikkioppilaitosten liitto ja Jouni Auramo tervehdyksestä etäkokouksen alkupuolella!
Yhteistyömme jatkukoon!

*****

Suomen jousisoitinopettajat ry

VUOSIKOKOUS

Esityslista
Aika: 6.2.2021 klo 11.00
Zoom -etäkokous

1. Kokouksen avaus
2. Kokouksen puheenjohtajan valinta
3. Kahden pöytäkirjan tarkastajan valinta
4. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
5. Työjärjestyksen hyväksyminen
6. Vuosikertomus, tilinpäätös, toiminnantarkastajan lausunto
7. Tilinpäätöksen vahvistaminen ja vastuuvapauden myöntäminen hallitukselle ja muille tilivelvollisille
8. Jäsenmaksun suuruus kuluvalle vuodelle
9. Toimintasuunnitelma kuluvalle vuodelle
10. Talousarvio kuluvalle vuodelle
11. Hallituksen puheenjohtajan valinta kaudelle 2021
12. Hallituksen jäsenten valinta (jatkavat, erovuoroiset)
13. Toiminnantarkastajan ja varatoiminnantarkastajan valinta
14. Kunniajäsenen valinta
15. Kokouksen päättäminen

SJO ry jäsenille lähetettiin jäsenkirje ja zoom -linkki 24.1.2021 mennessä, jonka kautta pääsi osallistumaan kokoukseen la 6.2.2021 klo 11.00.

Kokouksessa valittiin uusi hallitus.

Puheenjohtaja Heidi Mantere

Lauri Hämäläinen (Luoteis-Helsingin mo)
Minna Blom (Kuhmon mo)
Vuokko Juutilainen (Keski-Helsingin mo)
Terhi Mali (Länsi-Helsingin mo)
Lucia Nakova-Haikarainen
Arja Yurtseven

Kiitos SJO ry hallitukselle kaudella 2020!

Kaudelle 2021
Toiminnantarkastaja Leena Muona (Kuopion mo), varatoiminnantarkastaja Sampsa Hamarila (IHMO hallintopäällikkö), talousvastaava Sirpa Sarnasto

SUOMEN  JOUSISOITINOPETTAJAT   RY.

SÄÄNNÖT

Yhdistyksen nimi on Suomen jousisoitinopettajat ry. Yhdistyksen nimestä voidaan käyttää epävirallista lyhennettä SJO / ESTA. Sen kotipaikka on Helsinki.

Yhdistyksen tarkoituksena on kehittää jousisoitinten opetusta Suomessa. Tarkoituksen toteuttamiseksi yhdistys levittää tietoa alaan liittyvistä kysymyksistä sekä edistää jousisoitinopettajien yhteydenpitoa koti- ja ulkomailla julkaisemalla jäsenlehteä, järjestämällä kokouksia, opintopäiviä, kursseja, konsertteja ja yleensä pedagogisia tarkoitusperiä tukevaa toimintaa. Yhdistys on European String Teachers Associationin jäsenjärjestö.

Yhdistyksen varsinaisiksi jäseniksi voivat liittyä ne jousisoitinten opettajat ja opiskelijat, jotka yhdistyksen hallitus hyväksyy. Jäsen, joka haluaa erota yhdistyksestä, ilmoittakoot siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai yhdistyksen kokouksen pöytäkirjaan. Hallitus voi katsoa jäsenen  eronneeksi, mikäli hän ei ole maksanut jäsenmaksua kahteen vuoteen.

Kannattajajäseneksi voi hallitus hyväksyä henkilön, oikeuskelpoisen yhteisön tai säätiön, joka taloudellisesti tai muulla tavoin haluaa tukea yhdistyksen toimintaa. Kannattajajäsenillä ei ole äänioikeutta yhdistyksen kokouksissa. Kunniajäseniksi yhdistys voi kokouksessaan kutsua henkilön, joka on huomattavasti ansioitunut yhdistyksen tarkoitusperiä edistämällä ja jota hallitus sellaiseksi esittää. Kunniajäsenillä on samat oikeudet kuin varsinaisillakin jäsenillä.

Yhdistyksen varsinaiset ja kannattajajäsenet suorittavat jäsenmaksun, jonka vuosikokous määrää. Jäsenmaksu voi olla erisuuruinen kummallekin jäsenryhmälle. Varsinaisina jäseninä olevat opiskelijat  suorittavat puolet varsinaisten jäsenten jäsenmaksusta. Kunniajäseniltä ei peritä maksua.

Yhdistyksen asioita hoitaa ja sitä edustaa vuosikokouksen kahdeksi vuodeksi kerrallaan valitsema hallitus, johon kuuluu puheenjohtaja sekä kuusi jäsentä.

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään kaksi hallituksen jäsentä sitä vaatii. Hallitus on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja sekä kolme muuta jäsentä ovat läsnä. Kokouskutsu on saatettava hallituksen jäsenten tietoon viimeistään kolme päivää ennen kokousta. Erittäin kiireellisten asioiden ollessa kysymyksessä voidaan kokous kutsua koolle nopeamminkin, jos kaikki jäsenet siihen tyytyvät. Hallituksen kokouksessa äänestettäessä ratkaisee yksinkertainen ääntenenemmistö. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan mielipide, vaaleissa kuitenkin arpa. Hallituksen kokouksista pidetään pöytäkirjaa, jonka puheenjohtaja ja sihteeri allekirjoittavat.

Hallituksen tehtäviä ovat:

 • valita keskuudestaan varapuheenjohtaja
 • valita sihteeri ja taloudenhoitaja, joiden toimet voidaan yhdistää. Sihteeri ja taloudenhoitaja voidaan myös valita hallituksen ulkopuolelta
 • hyväksyä yhdistyksen uudet jäsenet ja pitää jäsenluetteloa
 • valmistaa yhdistyksen kokouksissa käsiteltävät asiat ja kutsua kokoukset koolle
 • laatia yhdistyksen vuosikertomus ja tilinpäätös, antaa tilit toiminnantarkastajalle ja esittää tilinpäätös sekä toiminnantarkastajan lausunto vuosikokoukselle
 • laatia toimintasuunnitelma ja talousarvio uutta toimivuotta varten
 • huolehtia yhdistyksen kokouksien päätösten toimeenpanosta

Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja, jompikumpi yhdessä sihteerin tai taloudenhoitajan kanssa. Hallitus voi määrätä jonkun yhdistyksen toimihenkilön kirjoittamaan yksin yhdistyksen nimen.

10§

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava toiminnantarkastajalle vähintään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta. Toiminnantarkastajan tulee antaa lausuntonsa hallitukselle viimeistään viikkoa ennen vuosikokousta.

11§

Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä ennen maaliskuun loppua. Siinä käsitellään seuraavat asiat:

 • kokouksen avaus
 • valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi pöytäkirjantarkastajaa
 • todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
 • hyväksytään kokouksen työjärjestys
 • esitetään vuosikertomus, tilinpäätös ja toiminnantarkastajan lausunto
 • päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille tilivelvollisille
 • päätetään jäsenmaksun suuruudesta
 • vahvistetaan hallituksen laatima toimintasuunnitelma sekä tulo- ja menoarvio uutta toimintavuotta varten
 • valitaan hallituksen puheenjohtaja ja kuusi muuta jäsentä joka toinen vuosi
 • valitaan yksi toiminnantarkastaja ja yksi varatoiminnantarkastaja
 • käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat

12§

Yhdistys kokoontuu vuosikokouksensa lisäksi myös milloin hallitus pitää sen tarpeellisena tai milloin vähintään 1/10 yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä 30 päivän kuluessa vaatimuksen esittämisestä. Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen kokouksen käsiteltäväksi, on hänen siitä kirjallisesti ilmoitettava hallitukselle hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

13§

Kokouksista ilmoitetaan hallituksen toimesta jäsenlehdessä, hallituksen määräämässä alan ammattilehdessä tai yhdistyksen www-sivuilla vähintään kaksi viikkoa ennen kokouspäivää tai kirjallisella ilmoituksella, joka on postitettava vähintään kaksi viikkoa ennen kokouspäivää. Ilmoituksessa on mainittava tärkeimmät esille tulevat asiat.

14§

Yhdistyksen kokouksessa on jokaisella jäsenellä kannattajajäseniä lukuun ottamatta yksi ääni. Äänestys on avoin, ellei suljettua äänestystä pyydetä. Äänestyksessä ratkaisee ääntenenemmistö lukuun ottamatta sääntöjen 15§:ssä mainittuja asioita. Äänten mennessä tasan ratkaisee avoimessa äänestyksessä puheenjohtajan mielipide, suljetussa äänestyksessä ja vaaleissa arpa.

15§

Näiden sääntöjen muutoksista ja yhdistyksen purkamisesta päättää yhdistyksen kokous. Päätökseen vaaditaan vähintään ¾ annetuista äänistä. Sääntöjen muuttaminen tai yhdistyksen purkaminen on mainittava kokouskutsussa.

16§

Yhdistyksen purkautuessa on yhdistyksen jäljelle jääneet varat käytettävä purkamista päättävän kokouksen määräämällä tavalla johonkin tämän yhdistyksen pyrkimyksiä lähellä olevaan tarkoitukseen.

17§

Muissa kohdissa noudatetaan voimassa olevia yhdistyslain säädöksiä.

Säännöt käsitelty vuosikokouksessa 9.2.2014

****

Päivitä sähköpostisi ajoissa jäsenvastaavallemme osoitteeseen:

memberestafinland(at)gmail.com

Tule mukaan vaikuttamaan!

SJO ry hallitus

website estafinland.fi
e-mail: estafinland(at)gmail.com 

 

ESTA Helsinki 2026 #estahelsinki2026
@estahelsinki2026

 

ESTA Helsinki 2026
#estahelsinki2026
@estahelsinki2026